You are here

H9000 + Ableton + External Soundcard = USB In/out possible?

Login to Post to Forums

You must be logged in to the Eventide website in order to post to our forums. If you do not have an account, you will need to create one. You may also reset your password.

5 posts / 0 new
Last post
ssgrfk
Joined: Jul 30 2015
Posts: 54

H9000 + Ableton + External Soundcard = USB In/out possible?

December 19, 2018 - 07:29 am

Hello

I have a H9000 + RME Audio Interface and ableton / protools

Im using the H9000 with Ableton via AES / EBU for 1x Stereo Channel. so far so good.

i was wanting to utilise the H9000's USB Audio IO capabilities if possible but Disableton Live only permits use of one 'device' for Audio IO (as far as i know) so if i select the H9000's USB IO, i loose the ability to use my RME audio card..

does anyone know a way around this?

 

thank you :)

Tags: 
Eventide Staff
jbamberg
Joined: Aug 22 2011
Posts: 142
December 19, 2018 - 07:31 am

ssgrfk wrote:

Hello

I have a H9000 + RME Audio Interface and ableton / protools

Im using the H9000 with Ableton via AES / EBU for 1x Stereo Channel. so far so good.

i was wanting to utilise the H9000's USB Audio IO capabilities if possible but Disableton Live only permits use of one 'device' for Audio IO (as far as i know) so if i select the H9000's USB IO, i loose the ability to use my RME audio card..

does anyone know a way around this?

 

thank you :)

 

If you are on Mac OS. you can use Audio/MIDI Setup to create an aggregate audio device, and use that in Ableton.  See https://support.apple.com/en-us/HT202000 for details.  On Windows, I don't know of a way to do this.

ssgrfk
Joined: Jul 30 2015
Posts: 54
December 19, 2018 - 03:31 pm

: ) Thank you! i will do this!

ssgrfk
Joined: Jul 30 2015
Posts: 54
December 24, 2018 - 12:37 am

hello.

ive followed the instructions on the apple website to set this up. Everything appears to be done as per the instructions and i now have the extra channels available in Ableton via my Aggregate device but when i route audio into those channels, being the USB inputs to the H9000, nothing appears in the H9000 on those channels. no audio comes in via the metering. Is there anyone available to help me trouble shoot this or anything that you can suggest?

thank you

ssgrfk
Joined: Jul 30 2015
Posts: 54
December 25, 2018 - 12:45 am

hello

i solved this by switching to ADAT. i wasnt getting any audio I/O there either but solved it by changing Ableton's Khz sample output rate to match that of the H9000

thxx