You are here

Updated Time Factor from 2.0.3[2] to 2.4.2[1] Backed up presets sound bad

Login to Post to Forums

You must be logged in to the Eventide website in order to post to our forums. If you do not have an account, you will need to create one. You may also reset your password.

7 posts / 0 new
Last post
parsky1
Joined: Feb 24 2009
Posts: 34

Updated Time Factor from 2.0.3[2] to 2.4.2[1] Backed up presets sound bad

parsky1
April 13, 2010 - 09:21 pm

So I updated my timefactor from 2.0.3[2] to 2.4.2[1].  Before that I backed up my presets.  Anyway I put my old presets back on and some of them sound WAY different.  My modulated delay presets sound aweful.  Why is this?  The only reason I wanted to update was to get the Midi Clock Transmit Feature.

achaput's picture
Eventide Staff
achaput
Joined: Jan 9 2008
Posts: 557
achaput
April 14, 2010 - 11:25 am

As pointed out in the release notes, there have been changes to some knobs that can make your presets sound different in the new software. It may require a little tweaking to get presets from older software to sound right.

Note that it is possible to revert back to the older software if you want.

parsky1
Joined: Feb 24 2009
Posts: 34
parsky1
April 14, 2010 - 01:21 pm

I ended up reverting  back to the old software.  Is there any way to send my tap tempo from my TF to MF using midi with the old software?

EdDrake
Joined: Aug 28 2008
Posts: 58
EdDrake
April 15, 2010 - 08:46 pm

Hey parsky1 you really should try the new software again and take the time to tweak your original presets because you can get them to sound like they did before it just takes a little time. I think the sounds and presets available in the new version are much better than previous versions especially the sounds featuring filters are just incredible. All of the new features that have been added and the updated better sounding vintage delay are like getting a whole new effect unit.

Ed

Jakob
Joined: Mar 29 2009
Posts: 24
Jakob
April 18, 2010 - 05:19 pm

I'm suggesting the same thing- use the new software and take the time to get your saved presets to sound the way they did before. Here's some help, maybe.

One thing I experienced after upgrading the software was ALL saved presets that I loaded back into the TF and which included modulation where sounding different- and I found one of the reasons: when checking the modulation value, it showed weird numbers, like 243 (when mod. goes only up to 10, for example). I had to turn the knob until it popped back into it's original range and tweaked it until I found a reasonable setting. But of course I could not remember the original setting. It's inconvenient, but it's the way it is.

This also happened to other values like flutter, wow, bits, hiss (now saturation, which does nothing IMO). I recommend to check this, it gave me the opportunity to get my original settings and sounds back to a certain degree. BUT the sound of the vintage, tape and mod delays has changed (to the better) and hence you'll have a few of your old presets that you won't be able to get to sound like before.

I learned to cope with that because the advantages of the new software easily outweigh the disadvantages- for me. More storable presets, better sound, less glitches, better MIDI clock timing and so on. 

Really worth a try. Remember, it's like a computer: you'll never be able to get your old system back after an upgrade. But you get lots of improvements in other areas. I try to be positive on that one :))

Cheers from Germany,

Jakob

parsky1
Joined: Feb 24 2009
Posts: 34
parsky1
April 19, 2010 - 01:15 pm

So lets say I load up a preset and I just mess ONLY with the modulation knob and then tell the system to save these settings.  Will it keep Delay Time, Feedback, etc. what they were previously or will it store the current knob position even if I never touched it?


Thanks

Jakob
Joined: Mar 29 2009
Posts: 24
Jakob
April 21, 2010 - 04:44 am

I would guess that depends on if you're using catchup or not.