H3000 D/SE digital Noise on 1 Channel

Home Forums Products Rackmount H3000 D/SE digital Noise on 1 Channel

Viewing 6 reply threads
  • Author
    Posts
    • #113344
      mrknits
      Member

      Hi I just noticed this issue on my rackmount H3000 D/SE. 

      There is a low but noticeable digital noise whenever I have a signal coming in on the left channel. It is most noticeable at the end of the signal it sounds like a noise gate opens up for a fraction of a second, but upon further inspection the noise goes over teh whole channel. At times the noise goes away. If I only put a signal in on the right channel, there is no noise. The noise makes itself evident on the left output. I can provide a sound sample if that would help. Anyway have any idea what would cause this? Its not a hum, but a high frequency digital noise/distortion.

      I’ve isolated the issue and made sure it is actually coming from the Eventide unit and not any cabling or the audio interface.

    • #142910
      nickrose
      Moderator
      Eventide Staff

      Unfortunately the 3000 series is now almost 40 years old and we have no-one here who understands them, nor can we get many of the parts, so we can no longer support or repair them.

      If you think you have a hardware fault, you could contact David Kulka at http://studioelectronics.biz who can repair gear of this vintage.

       

       

       

    • #163762
      Spindrift
      Participant

      Hello, I have the same issue on an H3500 DFX-Sampling unit, except it happens on the right channel. I have soldered the leads to the pins and ditched the troublesome molex connector and also have recapped the PSU filter section (6 large caps on underside of board).  The noise remains.  Has anyone come up with the source of this digital noise?

       

      Thanks.

    • #163784
      noodle1
      Participant

      What do you mean “digital” noise?
      Also on the 3000, the filtering, feedback, and gain around the A/D/A are analog, unlike newer devices

      I wouldn’t trust many techs poking around in a 3000, you want a guy who can do the job right and who knows the schematic/operation well who can get in and get out with the lightest footprint. But if this sounds like too much trouble/money, I’d probably take it off your hands for you…

    • #163785
      noodle1
      Participant

      From StudioElectronics:
      “Note: in recent years many H3000’s have come to us with dead power supplies, sometimes with customer comments about smoke from the motherboard and burning smells. These problems are nearly always caused by shorted capacitors, which can cause additional failures in the power supply circuits. In these cases repair and testing can be very time consuming because the motherboards have dozens of capacitors in parallel, there’s no easy way of individually testing them, and often many (or most) need to be replaced.”

      Full service check up runs around $800-1000, good for people who want to keep this beast in their studio!

    • #163799
      noodle1
      Participant

      Also, try Beamish Electronics in Ohio

    • #163800
      Spindrift
      Participant

      Thanks, I hope to getting around to printing a clip of the noise (that I can upload) during next mix session. The way the OP described the noise above is spot on. I have already recapped the PSU.

Viewing 6 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.